Ječmen nahý BIO 25 kg PROBIO
Kód: P300013Detailní popis produktu
Ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina z čeledi lipnicovitých, která patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě. Má vzpřímený stéblo, dlouhé úzké listy a charakteristické osinaté klasy. Existuje mnoho odrůd ječmene, přičemž nejběžnější jsou ječmen jarní a ječmen ozimý.
Pěstování
- Podmínky pro růst
- Ječmen je nenáročná plodina, která roste i v méně úrodných půdách.
- Preferuje hlinité až písčité půdy s dobrým odvodněním.
- Potřebuje dostatek slunce a střední množství srážek.
- Výsev a sklizeň
- Jarní ječmen se vysévá brzy na jaře (březen – duben) a sklízí v létě.
- Ozimý ječmen se seje na podzim (září – říjen) a sklízí na začátku léta.
- Dozrává přibližně za 90–120 dní.
Využití
Potravinářství ????
- Výroba ječné mouky, kroup, vloček a pečiva.
- Součást cereálních směsí a zdravé výživy.
Pivovarnictví ????
- Sladovnický ječmen je klíčovou surovinou pro výrobu piva a whisky.
- Přeměňuje se na slad, který poskytuje cukry potřebné pro fermentaci.
Krmivo pro zvířata ????
- Bohatý zdroj energie pro skot, prasata a drůbež.
- Používá se jako zrno nebo siláž.
Léčivé účinky ????
- Zelený ječmen (mladé výhonky) je oblíbený pro vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Podporuje trávení, detoxikuje organismus a posiluje imunitu.
Průmyslové využití ????
- Používá se v biopalivech a při výrobě různých chemických produktů.
Základní způsoby využití ječmene:
Vařený ječmen – Skvělá příloha k jídlům, alternativa k rýži nebo těstovinám.
Do polévek a dušených pokrmů – Dodá hustotu a výživnou hodnotu.
Pilafy a rizota – Lze použít místo rýže a zkombinovat se zeleninou, masem či luštěninami.
Saláty – Vařený ječmen dodá salátům sytost a skvělou texturu.
Karbanátky a placičky – Smíchejte s luštěninami, zeleninou a kořením pro chutné vegetariánské placičky.
Sladké kaše – Uvařený ječmen lze kombinovat s mlékem, ořechy, ovocem a medem na výživnou snídani.
Ječné mouky a vločky – Ideální na pečení chleba, sušenek nebo do těsta na lívance.
Ječné kroupy – Použití v tradičních receptech jako kuba nebo jihočeská kulajda.
Složení: 100% ječmen BIO
Balení: 25 kg
CZ-BIO-002
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
Výživové údaje ve 100 g výrobku | |
---|---|
Energetická hodnota | 336 kcal/1420 kJ |
Tuky | 3,00 g |
z toho nasycené | 0,50 g |
Sacharidy | 59,60 g |
z toho cukry | 1,20 g |
Vláknina | 11,70 g |
Bílkoviny | 11,90 g |
Sůl | 0,00 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | PROBIO |
---|---|
Hmotnost: | 25 kg |
EAN: | 8595582408709 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
PROBIO – váš výrobce biopotravin se zkušenostmi od roku 1992. Seznamte se – jsme PROBIO, první a největší výrobce biopotravin v České republice.
Naše začátky mají kořeny již v 90. letech, kdy se dvojice přátel Ing. Martin Hutař a Ing. Karel Matěj rozhodla podnikat v oboru biopotravin a založili malou firmu s cílem uživit sebe a své první tři zaměstnance. Jak sami říkají, "trochu se jim to vymklo z rukou“.
V současné době se o úspěšný chod firmy stará tým čítající více než 120 lidí. Provozujeme 3 mlýny, balírny, sklady, v našem sortimentu najdete přes 1 500 položek v kvalitě bio a asi 40 druhů bioosiv. Zabýváme se zpracováním a výrobou biopotravin, velkoobchodním prodejem, celorepublikovou distribucí bioproduktů a ekodrogerie, zahraničním obchodem s biopotravinami a obchodem s certifikovanými bio osivy. Hospodaříme na vlastní ekologické farmě PROBIO na jižní Moravě ve velkých Hostěrádkách. Naše výrobky pečlivě kontrolujeme ve vlastní laboratoři. Naše práce nás opravdu baví a největší radost máme, když jste spokojeni i vy.
Co pro vás vyrábíme?
V nabídce PROBIO naleznete základní biopotraviny – od obilovin, mouk, luštěnin, těstovin, mlýnských produktů či olejů až po pochutiny, jako jsou sušenky, rychlé směsi, čokolády, vína či káva. V sortimentu máme přes 400 bezlepkových produktů. Své výrobky dodáváme na trh pod čtyřmi značkami – PROBIO, Bioharmonie, Biolinie a Naše biofarma.
Výrobky pod značkou PROBIO jsme začali postupně dodávat od roku 2018. Chtěli jsme, aby nás naši zákazníci lépe našli a na první pohled bylo zřejmé, že se jedná o produkty ze Starého Města. Novou grafikou s motivy přírody chceme ukázat propojení výroby biopotravin a pozitivního dopadu na krajinu, vodu, půdu a vše živé kolem nás. Ve značce PROBIO jsou biopotraviny převážně českého původu, ať už to jsou mouky, kroupy, krupice, vločky.. Plodiny na tyto produkty vyrostly na českých polích rodinných ekofarem, mezi něž se řadí i naše Ekofarma PROBIO z Velkých Hostěrádek. Je řada plodin, které v našem podnebném pásmu nevypěstujeme a potom vybíráme i kvalitní biopotraviny ze zahraničí.
Pod značkou PROBIO můžete najít i naši poznávací sadu směsí, např. ječné lívance, pohankový nebo čirokový perník, špaldota zeleninové i houbové…. Prostřednictvím směsí vás seznamujeme s netradičními potravinami, jako je právě ječná, čiroková, pohanková mouka, špaldové kroupy, rýže Arborio a další. Směsi jsou předem namíchané z biopotravin a nachystali jsme je pro vás tak, abyste bez zbytečné zdlouhavé práce připravili během chvíle chutnou snídani, oběd, večeři i dobrotu ke kávě.
Značka Biolinie se objevuje na praktické sterilované zelenině, oblíbeném Špaldovém kafi s cikorkou, polévkových bujónech i olejích, včetně panenských.
Jsme mistři přes čerstvé a voňavé bio mouky
Naše 3 bio mlýny pro vás denně melou čerstvé voňavé bio mouky. Vybírat si můžete z téměř 40 různých druhů.. např. špaldovou celozrnnou, žitnou chlebovou či pohankovou, ale taky třeba mouku z dvouzrnky, z červené pšenice nebo čiroku. Mouky meleme velmi šetrně, aby zůstaly plné živin. S moukami zbytečně nemanipulujeme, protože každý jejich transport navíc přispívá ke zvětrávání, a mouky by mohly ztratit svoji typickou vůni i chuť. A my vám chceme nabízet mouky vždy čerstvé, chutné a nutričně bohaté, proto je nemeleme do zásoby a dlouhodobě je neskladujeme.
Jeden ze tří mlýnů jsme postavili bezlepkový. Vstupují do něj takové plodiny jako čirok, pohanka, cizrna, červená čočka, rýže a další a vystupují z něj mouky, krupice, lámanky, kroupy. Výrobky z bezlepkového mlýna jsou označené přeškrtnutým kláskem, který potvrzuje garanci bezlepku. Množství lepku kontrolujeme v naší laboratoři a nesmí přesáhnout 20 mg/kg. Pokud tedy máte lepkový problém, s jistotou můžete sáhnou třeba pro rýžovou, pohankovou, cizrnovou mouku se škrtnutým kláskem v kolečku.