Ořechy

Nejprodávanější

27 položek celkem
shutterstock 93760420
+ další
Kód: 294/5K
shutterstock 491638957
+ další
Kód: 756/5K
shutterstock 58416067 (1)
+ další
Kód: 066/5K
Kesu orech drceny bio sacek Kód: 065-1
shutterstock 199227863

Kešu ořechy jsou zdrojem vitamínů A, E, bílkovin, cukrů, omega 3 mastných nenasycené kyselin, draslík, železa a zinku. 

+ další
Kód: 767/5K
shutterstock 1209842374
+ další
Kód: 510K
shutterstock 108947006
+ další
Kód: 274/5K
shutterstock 1603199341
+ další
Kód: 784/5K
shutterstock 314327441 (1)
+ další
Kód: 222/5K
shutterstock 1012493146
+ další
Kód: 075/5K
Nahoru
Další produkty

Ořech je skořápkových ovocem produkovaným stromy - ořešáky. Toto ovoce se liší od ostatních druhů semen skořápkou a tím, že obsahuje velmi vysokou hladinu polynenasycených mastných kyselin. Ořechu jsou v naší stravě málo zastoupené. Ořechový olej byl široce používán ve středověku až do 19. století. Dnes je ovšem jeho konzumace méně významná.
Přínos konzumace ořechů
Zlepšení kardiovaskulární zdraví. Více než 70% lipidů v ořechách jsou polynenasycené mastné kyseliny ve formě omega 3. Tyto mastné kyseliny přispívají k dobrému kardiovaskulárnímu zdraví. Intervence lipidů v krvi skutečně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Denní konzumace ořechů skutečně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi , hladina dobrého cholesterolu a triglyceridů zůstává stejná. Cévy se také stávají pružnější a dochází ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví.
Silný antioxidant
Mezi jinými rostlinami jsou ořechy na druhém místě kvůli jejich antioxidačním vlastnostem. Ořech obsahuje několik sloučenin, díky nimž je dobrým antioxidantem: kyselina ellagová a kyselina galová. Tyto sloučeniny potlačují špatný cholesterol, aniž by snižovaly hladinu dobrého cholesterolu. Ořechy obsahují taky melatonin, antioxidační sloučeninu, která se konzumací ořechů zvyšuje v krvi. Vitamín E obsažený v ořechu má také antioxidační roli. Hladina tohoto vitaminu však výrazně klesá po třech měsících skladování ořechů v chladu, proto se měli konzumovat hlavně čerstvé stavu.
Další výhody
Ořech je bohatý na vlákniny. Tato vlákna pomáhají předcházet zácpě a bojovat proti ní, jakož i snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Strava bohatá na vlákninu také pomáhá omezit riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky typu 2. Ořechy jsou bohatá na lipidy, ale její konzumace nevede k nárůstu hmotnosti. Mastné kyseliny obsažené v ořechu jsou ve skutečnosti nenasycené, což vede k pocitu sytosti rychleji, ale také umožňuje větší spotřebu kalorií.
Negativa konzumace ořechů
-Riziko tvorby močových nebo ledvinových kamenů. Ořechy obsahují oxaláty které napomáhají tvorbě kamenů.
-Alergie
Ořechy jsou ovocem, které obsahují také značné procento bílkovin.
Asi u jednoho procenta lidí konzumace těchto bílkovin vyvolává nepřiměřenou imunitní reakci.
Velkým rizikem těchto alergii je to, že i konzumace stopových množství
může vyvolat smrtelně nebezpečnou anafylaxii
Alergie na skořápkové plody je celoživotní.