Knossos

Naše historie výroby mýdel z olivového oleje začala od našeho dědečka v roce 1911 v horské vesnici na Krétě, Kritsa v prefektuře Lassithi.

Ve vesnicích na Krétě v tomto období vyráběli a používali ve své kuchyni pouze olivový olej. V malém skladišti tehdy náš dědeček (Emmanuel Brokos) začal sbírat staré olivové oleje z domů v okolních vesnicích, které prošli a proto je nemohly je spotřebovat. Tyto oleje pak zmýdelnil ve 150kg sudu.

Na začátku se vše dělalo ručně, po zmýdelnění se ještě horké tekuté mýdlo nalilo do velké formy z dřevěných desek, kde se nechalo několik dní, dokud pořádně neztuhlo. Pak za pomocí dlouhého nože se mýdlo nakrájelo na požadované rozměry. Celá produkce mýdla byla distruována podomním prodejem v různých oblastech Kréty.

Syn zakladatele Nikolaos Brokos (náš otec), když vyrůstal, začal pomáhat našemu dědečkovi v práci a seznámil se s tím. V roce 1955 pokračoval v této profesi sám v další horské vesnici na Krétě (Malles of Ierapetra).

V roce 1972 se přestěhoval do Atén a v roce 1975  koupil několik použitých strojů na výrobu mýdla a zahájil manufakturní výrobu

V průběhu let a vzhledem k narůstající poptávce naše malá továrna již tuto poptávku nedokázala pokrýt, a tak jsme se v roce 1989 přestěhovali do nového místa v průmyslové oblasti Inofyta ve Viotia s novou a kapacitnější výrobní linkou. V roce 2002 nám zemřel otec a od té doby jsme podnikali my.

Nyní se zmýdelnění provádí ve 2 velkých nerezových tancích o celkové kapacitě 20 tun, které jsou vyhřívány parním okruhem, sušení mýdla po zmýdelnění je dosaženo v krátké době pomocí vakuového stroje (ve vakuu), kde se automaticky odstraňuje vlhkost a přeměňuje ji z kapaliny na pevné látky.

Stroje a modernizace obecně pomohly zvýšit kapacitu výroby a hlavně urychlit tvarování a balení mýdel, ale receptura a způsob mydlení, který je nejzákladnějším prvkem kvality mýdla, zůstává od čas našeho dědečka.

 

 

 

 

 

 

Žádné produkty značky Knossos nebyly nalezeny...