Ořechy

Nejprodávanější

Merunkova jadra horka Bio sacek
Meruňková jádra hořká Bio 1kg
Skladem (2 ks)
Kód: 341-1
 
Vlašsky orech Bio sacek
Vlašský ořech-půlky BIO 500g, MD
Skladem (4 ks)
Kód: 358-1
 
Para orechy Bio s sackem
Para ořech Bio, Bolivie 1kg
Skladem (> 10 ks)
Kód: 072-1
 
Mandle natural Bio sacek
Mandle natural Bio 1kg Španělsko
Skladem (> 10 ks)
Kód: 043-1
 
Para medium nebio sacek
Para ořech medium 200g, Bolivie
Skladem (> 10 ks)
Kód: 911-1
 
Tygri orechy loupane Bio s sackem
Tygří ořechy loupané BIO 500g, NE
Skladem (> 10 ks)
Kód: 503-1
 
Makadamovy orech Bio sacek
Makadamový ořech Bio RAW jumbo, Kena 100gr
Skladem (> 10 ks)
Kód: 073-1
 
Para orechy Bio s sackem
Para ořech Bio, Bolivie 500gr
Skladem (> 10 ks)
Kód: 071-1
 
Kesu neBio
Kešu natural WW320, 1kg, Vietnam
Skladem (> 10 ks)
Kód: 613-1
 
114 položek celkem
Nahoru
Další produkty

Ořech je skořápkových ovocem produkovaným stromy - ořešáky. Toto ovoce se liší od ostatních druhů semen skořápkou a tím, že obsahuje velmi vysokou hladinu polynenasycených mastných kyselin. Ořechu jsou v naší stravě málo zastoupené. Ořechový olej byl široce používán ve středověku až do 19. století. Dnes je ovšem jeho konzumace méně významná.
Přínos konzumace ořechů
Zlepšení kardiovaskulární zdraví. Více než 70% lipidů v ořechách jsou polynenasycené mastné kyseliny ve formě omega 3. Tyto mastné kyseliny přispívají k dobrému kardiovaskulárnímu zdraví. Intervence lipidů v krvi skutečně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Denní konzumace ořechů skutečně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi , hladina dobrého cholesterolu a triglyceridů zůstává stejná. Cévy se také stávají pružnější a dochází ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví.
Silný antioxidant
Mezi jinými rostlinami jsou ořechy na druhém místě kvůli jejich antioxidačním vlastnostem. Ořech obsahuje několik sloučenin, díky nimž je dobrým antioxidantem: kyselina ellagová a kyselina galová. Tyto sloučeniny potlačují špatný cholesterol, aniž by snižovaly hladinu dobrého cholesterolu. Ořechy obsahují taky melatonin, antioxidační sloučeninu, která se konzumací ořechů zvyšuje v krvi. Vitamín E obsažený v ořechu má také antioxidační roli. Hladina tohoto vitaminu však výrazně klesá po třech měsících skladování ořechů v chladu, proto se měli konzumovat hlavně čerstvé stavu.
Další výhody
Ořech je bohatý na vlákniny. Tato vlákna pomáhají předcházet zácpě a bojovat proti ní, jakož i snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Strava bohatá na vlákninu také pomáhá omezit riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky typu 2. Ořechy jsou bohatá na lipidy, ale její konzumace nevede k nárůstu hmotnosti. Mastné kyseliny obsažené v ořechu jsou ve skutečnosti nenasycené, což vede k pocitu sytosti rychleji, ale také umožňuje větší spotřebu kalorií.
Negativa konzumace ořechů
-Riziko tvorby močových nebo ledvinových kamenů. Ořechy obsahují oxaláty které napomáhají tvorbě kamenů.
-Alergie
Ořechy jsou ovocem, které obsahují také značné procento bílkovin.
Asi u jednoho procenta lidí konzumace těchto bílkovin vyvolává nepřiměřenou imunitní reakci.
Velkým rizikem těchto alergii je to, že i konzumace stopových množství
může vyvolat smrtelně nebezpečnou anafylaxii
Alergie na skořápkové plody je celoživotní.