Ořechy

Nejprodávanější

Merunkova jadra sladka Bio sacek
Meruňková jádra sladká BIO 100 g
Skladem (>10 ks)
Kód: 202-1
 
Vlašský orech nebio sacek
Vlašský ořech půlky 80 % 500 g
Skladem (>10 ks)
Kód: 210-1
 
Mandle natural sacek
Mandle Valencie Natural 1 kg
Skladem (8 ks)
Kód: 605-1
 
Makadamovy orechy nebio sacek
Makadamový ořech jumbo RAW 200 g
Skladem (>10 ks)
Kód: 955-1
 
Kesu orech w240 sacek
Kešu Natural W240 1 kg
Skladem (>10 ks)
Kód: 767-1
 
Merunkova jadra sladka Bio sacek
Meruňková jádra sladká BIO 200 g
Skladem (>10 ks)
Kód: 203-1
 
Tygri orechy loupane Bio s sackem
Tygří ořechy loupané BIO 150 g
Skladem (9 ks)
Kód: 504-1
 
Kesu neBio
Kešu Natural WW320 500 g
Skladem (>10 ks)
Kód: 612-1
 
Mandle natural Bio sacek
Mandle Natural BIO 1 kg
Skladem (10 ks)
Kód: 043-1
 
Kokos strouhaný hrubý Bio sacek
Kokos strouhaný medium BIO 1 kg
Skladem (>10 ks)
Kód: 446-1
 
134 položek celkem
Nahoru
Další produkty

Ořech je skořápkových ovocem produkovaným stromy - ořešáky. Toto ovoce se liší od ostatních druhů semen skořápkou a tím, že obsahuje velmi vysokou hladinu polynenasycených mastných kyselin. Ořechu jsou v naší stravě málo zastoupené. Ořechový olej byl široce používán ve středověku až do 19. století. Dnes je ovšem jeho konzumace méně významná.
Přínos konzumace ořechů
Zlepšení kardiovaskulární zdraví. Více než 70% lipidů v ořechách jsou polynenasycené mastné kyseliny ve formě omega 3. Tyto mastné kyseliny přispívají k dobrému kardiovaskulárnímu zdraví. Intervence lipidů v krvi skutečně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Denní konzumace ořechů skutečně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi , hladina dobrého cholesterolu a triglyceridů zůstává stejná. Cévy se také stávají pružnější a dochází ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví.
Silný antioxidant
Mezi jinými rostlinami jsou ořechy na druhém místě kvůli jejich antioxidačním vlastnostem. Ořech obsahuje několik sloučenin, díky nimž je dobrým antioxidantem: kyselina ellagová a kyselina galová. Tyto sloučeniny potlačují špatný cholesterol, aniž by snižovaly hladinu dobrého cholesterolu. Ořechy obsahují taky melatonin, antioxidační sloučeninu, která se konzumací ořechů zvyšuje v krvi. Vitamín E obsažený v ořechu má také antioxidační roli. Hladina tohoto vitaminu však výrazně klesá po třech měsících skladování ořechů v chladu, proto se měli konzumovat hlavně čerstvé stavu.
Další výhody
Ořech je bohatý na vlákniny. Tato vlákna pomáhají předcházet zácpě a bojovat proti ní, jakož i snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Strava bohatá na vlákninu také pomáhá omezit riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky typu 2. Ořechy jsou bohatá na lipidy, ale její konzumace nevede k nárůstu hmotnosti. Mastné kyseliny obsažené v ořechu jsou ve skutečnosti nenasycené, což vede k pocitu sytosti rychleji, ale také umožňuje větší spotřebu kalorií.
Negativa konzumace ořechů
-Riziko tvorby močových nebo ledvinových kamenů. Ořechy obsahují oxaláty které napomáhají tvorbě kamenů.
-Alergie
Ořechy jsou ovocem, které obsahují také značné procento bílkovin.
Asi u jednoho procenta lidí konzumace těchto bílkovin vyvolává nepřiměřenou imunitní reakci.
Velkým rizikem těchto alergii je to, že i konzumace stopových množství
může vyvolat smrtelně nebezpečnou anafylaxii
Alergie na skořápkové plody je celoživotní.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení