Žito BIO
Kód: 387KDetailní popis produktu
Žito bylo v České republice do 60. let minulého století nejpěstovanější obilovinou. Bohužel, v dnešní době je postupně nahrazováno pšenicí. My vám chceme o žitu prozradit více a ukázat, že je nefér, že je tato obilovina tak opomíjená.
Proč je populárnější pšenice? Odpověď je vlastně jednoduchá – obchodníkům více vydělává. Zajímavé je, že tomuto trendu rozšiřování konzumace pšenice podléhá za poslední roky hlavně Česká republika. Například v takové Severní Evropě (Skandinávii) se pšenice víc a víc omezuje a nahrazuje ji právě námi rozebírané žito. Právě skandinávští vědci údajně přišli na to, že je žito zdravější – dokonce prý obsahuje nespočet látek, které mají protinádorové vlastnosti, zároveň chrání naše srdce před kardiovaskulárními nemocemi.
Co dále žito obsahuje? V žitném zrnu najdeme nejvyšší podíl aminokyseliny lysin, která pomáhá tvořit kolagen – právě mnoho lidí trpící řídkými kostmi, postrádají tuto aminokyselinu. Dalšími zdravými látkami v této obilovině jsou vitamín B, E a minerály jako je třeba železo. Žito je zároveň oproti pšenici lepší na trávení díky vyššímu obsahu vlákniny.
Rada pro vás: Jak si vybrat správné žitné pečivo? Pokud v obchodě najdete označení pečiva jako „pšenično-žitné“, můžete si být jisti, že kupujete především pšenici mírně smíchanou s žitem. Pokud ale chcete pečivo s vysokým obsahem žita, výrobek musí nést označení „žitný“, tehdy musí obsahovat minimálně 90 % tohoto obilí. Proč si ale neudělat vlastní mouku z toho nejlepšího BIO žita, které vám právě nabízíme a neudělat si kvalitní žitný chléb z pohodlí domova? Naše žito je v té nejvyšší BIO kvalitě a potěší vás ať už namleté jakožto mouka nebo dokonce jako příloha k vašim oblíbeným jídlům.
Složení: 100 % žito BIO
Země původu: Polsko
Balení: 25 kg
CZ-BIO-002/Zemědělská produkce EU
Minimální trvanlivost: min 12 měsíců od okamžiku produkce
Skladování: chladné, tmavé a suché místo (max. 20°C, max. 65% vlhkost vzduchu)
Nutriční hodnoty na 100g výrobku:
ENERGIE [kJ / kcal]: 1348 / 323
TUKY [g]: 1,7
z toho NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY [g] : 0,3
SACHARIDY [g]: 60,7
z toho CUKRY [g]: 0,9
VLÁKNINA [g]: 13,2
BÍLKOVINY [g]: 9,5
SŮL [g]: 0,01
SODÍK [mg]: 4
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
Chemicko-fyzické vlastnosti:
OBSAH VODY: max. 15 %
ČISTOTA: > 99,5 %
Mikrobiologické vlastnosti:
CELKOVÝ POČET MIKROORGANISMŮ: < 1.000.000 KbE/ g
ENTEROBAKTERIE: < 100.000 KbE/ g
PLÍSNĚ: < 10.000 KbE / g
KVASINKY: < 1.000 KbE / g
E. COLI: < 10 KbE/g
SALMONELLA: negativní v 25g
Doplňkové parametry
Kategorie: | Obiloviny |
---|---|
Země původu: | Polsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.